00:00 - 12. oktober 2018

Et veldig privat museum

Etter 25 år er Astrup Fearnley et museum som bare følger med, skriver Ina Blom. 

Cuteness: En av kunstnerne som omfavnes av Astrup Fearnleys hang til amerikansk pop-kunst er Jeff Koons, hvis fremste grep er å monumentalisere cuteness. Her vises Koons-kunstverket Dolphin (2002) på museet. Foto: Christian Øen / Astrup Fearnley Museet

Det er et bygg som egentlig ser best ut fra luften. Å løfte Astrup Fearnley-museet fra en kjeller i Kvadraturen til signalbygg på nye Tjuvholmen krevde en storslagen gest, og i så måte passet det bra at arkitekten, Renzo Piano, valgte et skimrende glasstak som sklir dramatisk ned mot vannkanten, som det nedlagte seilet på et windsurfing-brett. Eller som det like skimrende taket på operabygget i den andre enden av havnebassenget: også det ender i en badeplass. 

Under brosteinene ligger stranden, het det i en av parolene i studentopprøret i Paris i 1968. Da demonstrantene rev opp gatedekket for å bygge barrikader, fant de sandgrunn og brukte det som bilde på at det finnes en subversivt leken verden, full av revolusjonære muligheter, rett under den offisielle kulturens tunge steinlag. I dag er ideen om «lek» for lengst integrert i kulturinstitusjonene, tømt for politisk innhold – og dermed kan to av Oslos mest markante og offisielle nybygg uten om og men koble høykulturen til stranden, både visuelt og praktisk. I fugleperspektiv gir det nye museumsbygget likevel et glimt av fantasien om et mer radikalt brudd med steinørkenen bak, og alt den representerer.

Det er også et bygg det egentlig er best å besøke med drone – som Visit Oslos videopresentasjon av museet antyder. Et dronebåret kamera reiser uhindret gjennom trange kanaler og passasjer, fanger inn skarpe perspektivlinjer og vide horisonter, går tett på sensuelle trevegger og løfter seg over dramatiske høyder. Men fremfor alt gjør det et fragmentert bygg til en sømløs, dynamisk enhet. Det glatter over den uvanlige kombinasjonen av museum og advokatkontor og den stadige løpingen fra én bygningsdel til en annen. 

Annonse