12:30 - 10. oktober 2018

Et skråblikk på verden

I Why I Wear This Shirt balanserer multikunstner Kim Hiorthøy mellom det banale og det geniale.

Intern duell: «Det kan virke som om mannen befinner seg i en slags midtlivskrise, uten at dette blir sagt eksplisitt.» Foto: Gunilla Heilborn

Ved frokostbordet en morgen spurte en venn av meg hvilken side av Rugsprø-knekkebrødet jeg hadde pålegget på. På den riktige siden, svarte jeg, altså den ru siden som skaper en liten lomme for osten. Han var uenig, vi diskuterte oppglødd og siden har jeg ikke klart å legge osteskiven på min side uten først å tenke på denne samtalen. Den banale diskusjonen fikk noe så hverdagslig som et knekkebrød til å fremstå i et annet, nesten fremmed lys, og gjorde hverdagen – min verden – til et mindre gjenkjennelig sted.

Kim Hiorthøys forestilling Why I Wear This Shirt fungerer på lignende vis. Gjennom enkle betraktninger, tilsynelatende meningsløse historier og åpne spørsmål, formidlet med omtrent like mye engasjement som et gjennomsnittlig dovendyr, får Kim Hiorthøy publikum til å se verden slik han gjør: Med hodet litt på skakke.

Allsidig kunstnerskap. Ingen andre hadde fått denne seansen på tre kvarter til å oppleves som en soloforestilling av høy kvalitet. Tilsynelatende handler det om ingenting. En mann forteller korte dagboksnotater med et toneleie like statisk som rommet er tomt. Han har begynt å ta sangtimer, komisk nok. Og han lurer på om det ikke burde finnes vikeplikt-regler for fotgjengere som går på fortauet. Når mannen går bak noen som sakker farten, oppstår det en konflikt i ham. Burde ikke vedkommende først ha snudd seg for å se om det går noen bak som blir tvunget til å endre sin fart? Hvor ligger ansvaret?

Annonse