00:00 - 12. oktober 2018

Et genialt anti-geni

Humor og letthet og mangel på selvhøytidelighet er noe av det som gjør sør-afrikanske Marlene Dumas til en helt unik kunstner i vår tid, skriver Hanne Ørstavik.

Selvportrett: Marlene Dumas, Self-portrait at Noon, 2008, olje på lerret. 90 x 100 x 3 cm. Med tillatelse fra Collection De Pont Museum, Tilburg (NL). 

«Enkelte sier at de kan se alt og ikke trenger at andre viser dem noe. Slik er ikke jeg. Jeg ser gjennom andres øyne. Jeg trenger andres øyne, uten dem ser jeg ikke særlig mye», skriver Marlene Dumas i katalogen til den ferske utstillingen «Måneoppgang» på Munchmuseet. Denne anti-geni erklæringen er symptomatisk for Dumas holdning som kunstner, og er samtidig én av mange innganger til hva det er som gjør kunsten hennes helt unik.

Første gang jeg så noe av Marlene Dumas, var på Museet for samtidskunst i Oslo, i gruppeutstillingen An appetite for painting, høsten 2014. Oppe i korridoren i andre etasje hang et utvalg av hennes hodeskalle-malerier, ikke i blokk, men i ujevn høyde plassert bortover, et enkelt, eller to eller tre. Jeg visste ikke noe om Dumas, men da jeg så bildene, visste jeg med en gang at dette var en kunstner jeg kjente meg forbundet med. De små kvadratene med hodeskaller, olje på kanvas. Hva var det med disse bildene?

Følelsen i dem er så til stede. De er ikke medierte, de er. Alt de er, er synlig i flaten. Bildene til Marlene Dumas er sjenerøse. De gir hele følelsen, holder ikke en del av den tilbake. Jeg tror det er denne kvaliteten av ikke-forfengelig tilgang, av å dele og gi, som bildene hennes gjør og er, som gjør dem så sterke. Selvfølgelig er det håndverket som gjør dette mulig, Marlene Dumas kan tegne. Og hun gjør det med en veldig letthet, noe som gir bildene en slags umiddelbarhet.

Annonse