10:33 - 01. oktober 2018

Den som snakker, venter ikke

Nora Turato tar pulsen på vår tid i en forestilling full av snert, klisjeer og visdom.

Det er som om Nora Turato både preker og driver gjøn, i en tvetydig rolle som narr og forkynner. Foto: Jan Khür

Vaklende på en stabel bøker står en ung kvinne, kledd i knallgule skoletter med syltynne hæler. Hun slenger på det rødskimrende håret, mens hun taler, roper og synger ut slagord og anekdoter.

Kvinnen er Nora Turato, en ung og dynamisk kunstner som UKS har gjort en glimrende jobb med å bringe til Oslo. Hun er født i Kroatia i 1991, men bor i Amsterdam, og fremfører monologen sin på perfekt og tydelig amerikansk-engelsk. Første gang jeg så henne var på årets Manifesta-biennale i Palermo, der hun fylte et gammelt kapell med en tidlig versjon av talestrømmen som nå kan oppleves i Oslo. I Palermo satt vi blant tre hundre år gamle gipsornamenter, mens Turato klatret rundt oss på et røft metallgitter. I Oslo er innredningen minimalistisk, men også her beveger hun seg høyt og lavt, med aldri sviktende tempo.

Intensiteten er lett å bli bergtatt av. Det er som om hun både preker og driver gjøn, i en tvetydig rolle som narr og forkynner. Bøkene hun står på er utgitt i samarbeid med UKS, og er utstillingens eneste fysiske objekter. De inneholder tekster presentert i forskjellige størrelser og grafiske presentasjoner, som både korresponderer med og går utenpå frasene Turato fremfører.

Annonse