00:00 - 28. september 2018

– Unge mennesker må ta opp kampen

Ifølge filmskaper Paul Greengrass står Europa i full høyreekstrem brann. Svaret på hvordan den skal slukkes, mener han ligger i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Denne uken lanserte Greengrass filmen 22 July i Norge.

Fortolker: Regissør Paul Greengrass film «22 July» presenterer terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011 for et globalt publikum.

«Vet du hva, jeg kan ikke huske hvor jeg var. Jeg husker at jeg så det på nyhetene. Jeg kan bare ikke huske hvor. Jeg må ha vært hjemme, vil jeg tro, sier Paul Greengrass.

Han har fått spørsmålet som så mange nordmenn har stilt hverandre de siste årene: Hvor var du 22. juli? Det virker som et betimelig spørsmål siden Greengrass om knappe to uker kommer til å forvandle terrorangrepene mot Regjeringskvartalet i Oslo og Utøya fra en lokal, norsk hendelse til et globalt fenomen. Da slippes nemlig Greengrass’ film 22 July på strømmetjenesten Netflix, hvor den vil være tilgjengelig for rundt 130 millioner abonnenter verden over.

Denne uken var Greengrass – som tidligere blant annet har laget United 93 (2006), om terrorangrepet mot World Trade Center i New York 11. september 2001, og flere kassasuksesser om superagenten Jason Bourne – i Norge for lansere filmen. Morgenbladet møtte ham for noen spørsmål på Hotel Continental i Oslo.

Annonse