Annonse
00:00 - 14. september 2018

Teater for de levende døde

Årets vinner av Ibsenprisen er tysk teaters Rolv Wesenlund.

Teater på museet: Kulissene i Bekannte Gefühle, Gemischte Gesichte er basert på kunstmuseet i Basel. De hvitmalte veggene er falmede og har tydelige merker etter bilder og objekter som en gang har stått der. FOTO: Walter Mair / Nationaltheatret
Annonse

Siden Den internasjonale Ibsenprisen ble opprettet i 2007, og tildelt teaterregissør Peter Brook påfølgende år, har ytterligere fire personer og ett teaterkompani mottatt den gjeve prisen (og de 2,5 millionene norske kronene som prisen innebærer). De første tildelingene har vært forholdsvis ukontroversielle og har som regel ikke vært de store kioskvelterne i norsk presse: Ariane Mnouchkine, leder av Théatre du Soleil i 2009, dramatiker og forfatter Jon Fosse i 2010, etterfulgt av regissør og komponist Heiner Goebbells i 2012. Det var først da den østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke mottok prisen i 2014 at Ibsenprisen for alvor ble kjent i norsk offentlighet.

Prisen må sies å ha en tyskspråklig slagside, og med sveitsiske Christoph Marthaler som årets prisvinner befestes dette ytterligere. Så vidt jeg kan se er det kun hans forestilling +-0 som har vært vist i Norge før, på Festspillene i Bergen i 2011. 

Marthaler har tidligere produsert flere forestillinger ved teatret Volksbühne i Berlin, og forestillingen som gjester Ibsenfestivalen, Bekannte Gefühle, Gemischte Gesichter (Kjente følelser, blandede fjes), er Marthalers avskjedsforestilling til tidligere teatersjef Frank Castorf. Forestillingen hadde premiere i 2016, rett før Chris Dercon overtok sjefsstolen på det kjente teaterhuset. Sjefsbyttet var svært kontroversielt, og Dercon (tidligere kurator for museet Tate Modern i London) sa opp sin stilling kun fem måneder etter at han overtok den. En av hans endringer ved Volksbühne var å gjøre det til et mer programmerende enn produserende teaterhus – noe Bekannte Gefühle kommenterer.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse