00:00 - 07. september 2018

Snakker med planter

Christine Ödlund lar seg ikke stoppe av realisme i jakten på en mer fantastisk og bærekraftig visjon.

Elektronisk poesi: Christine Ödlund vil oversette planters kommunikasjon til noe vi kan se og høre. Foto: Adrian Bugge / Galleri Riis

Ettersom angsten for klimakrisen brer om seg, virker det stadig mer nødvendig å bedre harmonien vår med andre livsformer på jorden. Hva om vi kunne spørre humlene hva vi gjør feil, eller tyvlytte på plantenes signaler til hverandre? 

Den svenske komponisten og installasjonskunstneren Christine Ödlund har lenge vært opptatt av plantenes kommunikasjon, og lar seg gjerne inspirere av forskning på området. I utstillingen Ionosphere på Galleri Riis i Oslo springer hun ubesværet mellom science fiction og vitenskap, ut fra en personlig fascinasjon for planter, elektronisk musikk, poesi og elektrisitet.

Guds finger. Et urolig lysshow bølger over veggene, lik forstørrede gnister eller beskjedne lyn. Mot de blå, røde og grønne vibrasjonene trer to mørke silhuetter frem: Et takkete brennesleblad og en menneske­finger. Ytterst i bladenes nerveender gnistrer det skarpt, og iblant går en puls mellom finger og plante – ikke ulikt en annen nesten-berøring på tvers av livsform; når Gud strekker en finger mot Adams i Michelangelos Adams skapelse.

Annonse