Annonse
00:00 - 07. september 2018

Slipp Bob fri!

Teatralsk konseptkunst. 90-tall. Og David Lynch, selvsagt. Anja Garbarek er tilbake.

Sann original: Anja Garbarek fortsetter elegant ufortrødent nedover gjengrodde stier. Foto: Bjørn Opsahl / Drabant Music
Annonse

Selv var jeg altfor ung og dum på 1990-tallet til å få med meg at verden var i ferd med å gå rett vest. Jeg slurpet ironisk i meg gin&tonic og trodde den kalde krigen endelig var i ferd med å smelte for oss alle. Men det fantes en annen gjeng også, mange av dem i byen Bristol, som gned øyenskygge i ansiktet, benyttet komplekse e-postadresser og følte sterkt på den nærstående dommedagen, Y2K. De som dykket inn i Maskinen med stor forbokstav, en maskin jeg alltid har sett for meg som dels Chaplins Modern Times og dels scenografien i The Matrix, der moderne teknologi og fremtidsangst skapte ny, klaustrofobisk klingklang uten snev av sollys.

Mange norske artister har mye å takke Anja Garbarek for. Hennes første mini-hit, «Male øynene dine», har ikke tålt tidens tann, merket jeg nå, men albumene Balloon Moods og, kanskje spesielt, Smiling & Waving står seg godt, også i en større sammenheng. Hun var pop-auteur, uten redsel for å tråkke inn i ukjent krattskog av moderne jazz og samtidsmusikk, tyve år før bølgen av lignende artister som nå spyttes ut av norske kulturskoler. Med internasjonalt tilsnitt og nettverk. Jeg kan formelig se henne for meg ringe Talk Talk-geniet Mark Hollis på en Nokia tjukktelefon og be om produsenttjenester. Han svarte til og med ja. 

Teater. Etter tretten år med stillhet er hun tilbake i fullt monn. Med album, tilstøtende skisse-album og musikk til en danseforestilling av Jo Strømgrens Kompani. Det er muligens ikke helt sant å si at hun har vært savnet, for selv om mange millenniumssjangre som trip hop og elektronika (uttalt med Tromsø-R) har måttet gå historiens sedvanlige kanossagang, har de liksom aldri helt forsvunnet ut av popmusikkens vokabular.

Annonse