00:00 - 14. september 2018

Regnvåt trønderrock

Naturen gjenspeiler menneskets indre liv i en ny oppsetning av Olav Duuns roman Medmenneske.

Drama til sjøs: En båttur iscenesettes ved å senke lysriggen så skuespillerne blir blå silhuetter, mens de hiver litervis med vann i lufta og kaster årene så de dunker hardt i treplankene – det hele akkompagnert av hard rockemusikk. Foto: Erik Berg / Trøndelag Teater

Stemningen er dyster på Trøndelag Teaters hovedscene. Gulvet er dekket av mørke planker i tre, og regnet pøser ned fra taket. Det ligger en eim av røyk i rommet, som er så vidt opplyst i blågrønne toner. Noen av plankene spretter til side og opp fra kjellerdypet tråkker Ragnhild, hennes ektemann Håkon og svigerfar Didrik. Dramaets trio er kledd i arbeidsklær og slagstøvler – klare for å puste liv i Olav Duuns roman fra 1929 om menneskets motsetningsfylte natur.

Den gode øksemorderen. For hva er menneskets natur? Som sønn av fiskerbønder levde Duun tett på naturen, og han er kjent for sine sterke naturskildringer. På scenen representerer regnet og det mørke treverket den ytre naturen, mens den gode Ragnhild (Ragne Grande) og den onde Didrik (Trond-Ove Skrødal) symboliserer menneskets polariserte, indre natur. Til slutt dreper Ragnhild Didrik med en øks.

Regissør Runar Hodne har ikke bare dramatisert Duuns verk på nytt – romanen ble også dramatisert av Duun selv i 1937 – han har også valgt at forestillingen skal spilles på trøndersk. Olav Duun vokste opp nord i Trøndelag, og nynorsken i bøkene hans hadde et muntlig språk. Dette har tydeligvis inspirert dramatiseringen: «Ragnhillj, ongkona på Stavsoinn, jikk og såg ætti mainn sinj. Kveiln vart vakker, just dæffer va dein heinnes», er første replikk i manuset – og den blir sagt av Ragnhild selv.

Annonse