00:00 - 21. september 2018

Profeten fra folkhemmet

Lars Tunbjörk gjorde for fotografiet hva Norman Mailer, Tom Wolfe og Hunter S. Thompson gjorde for litteraturen. En stor utstilling av arbeidene til Skandinavias fotografiske ledestjerne viser et Sverige som ikke lenger eksisterer.

Skara, 1990 fra Landet Utom Sig. Foto: Lars Tunbjörk

En sommer tidlig på 90-tallet står to unge gutter med matchende isoporhjelmer og blå ytterjakker vendt mot et supermarked i Västra Götaland. Plassen foran butikken er folketom og mørke skyer truer i horisonten. Hva venter de på?

I et annet fotografi tatt i Ullared, ser vi en mor på shopping med sine to barn. Datteren har sovnet, mens sønnen graver hodet ned i trillevognen, han full av fortvilelse, vognen full av billige importklær. Moren har blikket vendt innover i butikken. Det er fremdeles noe mer å kjøpe.

– Det er jo en advarsel om hvem vi er nå. Man kan si at det handler om en eksistensiell samfunnskritikk, om hvordan vi har valgt å bygge samfunnet, hvordan vi har valgt å utforme arbeidet vårt, våre liv og velferden vår, sier Maud Nycander.

Annonse