00:00 - 28. september 2018

Produsert av Quincy Jones

Hvordan forvalte et liv som har inneholdt alt?

Quincy Jones – aktuell i disse dager med dokumentarfilmen «Quincy». Foto: Netflix

Få ting kaller på den umiskjennelige følelsen av lørdag formiddag som vignetten til radioprogrammet Ukeslutt. «Dudu-dudu-dudu-dudu». Et udødelig kjenningstema, som virker å overleve tiårene, signert den nå 85 år gamle Quincy Jones – aktuell i disse dager med dokumentarfilmen Quincy (Netflix), og fremdeles for et kraftsentrum i amerikansk kulturliv å regne. Musikken han på en eller annen måte har satt sin signatur på er i større grad verdensarv enn en vanlig diskografi. Han produserte Thriller. «Du-du-duuuu!»

Mindre kjent er det at Jones skrev nettopp «Chump Change», som Ukeslutt-vignetten egentlig heter, i tospann med sin gode venn Bill Cosby, som denne uken fikk sin fengselsdom for seksuelt overfall. «Cosby … Jesus,» var det eneste Jones maktet å si om ham, i ett av to ellers ramsalte intervjuer med magasinene GQ og Vulture tidligere i år. Der alle fra Picasso («A bad motherfucker, man») og Brando («He was a wild dude, man ») til Truman Capote («He’s racist like a motherfucker») og hvem som drepte JFK («Giancana») ble diskutert høylytt. Internettet eksploderte. Verdensbilder falt i grus. Familien til Jones intervenerte og fikk gamlefar til å gå ut med en uforbeholden unnskyldning. «Jeg er et ufullkomment menneske,» var hans egen kommentar.

En av Jones’ skyteskiver var en annen albumaktuell veteran, som nylig også dro frem noen skjulte, intime detaljer i sitt lanseringsintervju med samme GQ. «Verdens verste bassist» sa Jones om sin tidligere samarbeidspartner Paul McCartney, før den hiphop-aktige beefen ble skværet opp med en telefonsamtale (ifølge Macca full av Jones’ signaturfrase: «Fuck you, motherfucker!»). 2018 er altså året da de godt voksne har tatt opp kampen om dyneløfting og drittslenging med yngre kranglefanter. Det er både hysterisk og en anelse trist.

Annonse