00:00 - 14. september 2018

Pantheon med saccosekker og teppegulv

Store ord og et hus som står i stil når Jan Digerud feirer 80 år med en usedvanlig oppfinnsom og overdådig enebolig på Bygdøy.

Forbedring: Det runde rommet i Pantheon har ikke noen indre trapp, så Jan Digerud stiller opp med «en forbedret variant» når han nå ferdigstiller ny enebolig på Bygdøy. De gjennomgående materialene er eik og betong, akkurat slik Digeruds læremester Louis Kahn forfektet det.

Sjelden har jeg besøkt en mer karaktersterk enebolig enn den som nå er bygget i Schiøtts vei 7 på Bygdøy. Og aldri har jeg vel møtt en arkitekt som er så strålende fornøyd med sin egen prestasjon. Jan Digerud har rukket å runde 80 år, men fremstår nesten skremmende vital. I arkitektkretser er mannen en levende legende, kjent som den ene halvdelen av Jan & Jon, kontoret som egenhendig brakte den postmoderne arkitekturen til Norge. Og boligen på Bygdøy er bare en ytterligere sementering av Digeruds plass i den norske arkitekturkanonen.

De som ønsker å klassifisere huset som postmoderne vil da heller ikke ha problemer med å finne både klassiske referanser og et geometrisk grunnspråk som underbygger en slik påstand. Men som Digerud sa til meg: «Det er ikke postmodernisme. Det er arkitektur». Og det er ikke helt dumt sagt, for det foregår såpass mye rart i dette huset at det overskrider denne åpenbare kategorien. Vi skal snakke mer om det straks. Men først en bakgrunn.

«Har du hørt om renessansearkitekten Andrea Palladio?» Det spørsmålet fikk en uforvarende Jan Digerud da han plukket opp telefonen en dag tilbake i 2006. «Nå hadde du jævla flaks», svarte Digerud kontant. «For det har jeg!». Legg til at forespørselen om kjennskap til Digeruds høyt skattede, klassiske preferanser kom fra Kristoffer Andenæs, en mann med mye penger og en prakttomt på Huk, og vi kan bare ane at det begynte å bruse ganske friskt bak Digeruds sirkelrunde arkitektbrilleglass. Den ideen han umiddelbart kom opp med stemmer da også godt overens med det huset Andenæsene nå har flyttet inn i. Men veien dit tok likevel tolv fulle år.

Annonse