Annonse
00:00 - 07. september 2018

Midt i utkanten

Globaliseringen sulteforer distriktene, før den sprøyter dem fulle med liv, i den fornøyelige komedien Amatører.

Rabulister på moped: Dana og Aida reiser rundt for å lage et uærbødig bilde av hjemstedet midt i Götalands skoger. Foto: Tobias Henriksson / Arthaus
Annonse

«Man må være modig, man må ofre noe», sier mammaen til sekstenåringen Dana. Hun er tyrkisk eksiljournalist, men nåværende kaféinnehaver, og snakker med fostermoren til Danas venninne Aida. Tenåringsdøtrene er midt i et hjemmesnekret filmprosjekt der de i forsøket på å gi et uærbødig bilde av hjemstedet midt inne i Götalands skoger, har kommet i konflikt med kommunens ledelse.

«Men vi har ikke råd til å ofre noe», sier fostermoren urolig, før stemmen brister i gråt, i frykt for å miste jobben som vaskehjelp på rådhuset. Hun søker tilflukt i sitt arabiske morsmål: «Hør, vi er arbeidsfolk. Forklar henne det».

Den andre spillefilmen til svenske Gabriela Pichler (som regisserte Spise, sove, dø) er en idérik og gjennomgående sympatisk harselas med globaliseringens innvirkning på den fiktive industribyen Lafors, enten den gir seg utslag i høy andel av befolkningen med innvandrerbakgrunn, nedleggelse av lokal tekstilindustri, eller forhåpningen om å slå kloa i en tysk kjøpesenterkjede som ønsker å etablere seg i Sverige.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse