00:00 - 21. september 2018

Macho bøller og snille lam

Gjengen i Møster! drar til verdensrommet og tilbake. 

Møster!: Fra venstre: Nikolai Hængsle, Kenneth Kapstad, Kjetil Møster, Hans Magnus Ryan. Foto: Sjur Kristian Pollen / Humbro

Saksofonisten Kjetil Møster dukker opp i så mange ulike konstellasjoner og musikalske prosjekter at det nesten ikke er overraskende lenger. Det som er overraskende er at han klarer å tilføre en personlig touch til alle disse prosjektene han spiller i. Jeg er sikker på at man kunne kjent igjen Møsters saksofonlyd selv om den befant seg i en tv-reklame eller på danskebåten.

Eksplosiv gjeng. Blant alle disse prosjektene er det kanskje ikke helt fjernt å se for seg at det er det med navnet Møster! som ligger saksofonistens hjerte nærmest. Det er her han virkelig kan utforme musikken som han selv ønsker, selv om han ikke er alene. Bandet, som oppsto i 2012, består i dag av gitarist Hans Magnus Ryan (Snah), trommis Kenneth Kapstad (tidl. Motorpsycho, Gåte), bassist Nikolai Hængsle (Elephant 9) og elektronisk fikser og trikser Jørgen Træen. Kort fortalt et stjernelag musikere som liker eksplosiv jazz som rocker, eller glødende rock som jazzer – et sted imellom disse to sjangrene, så lenge det smeller i begge kanter.

De ga ut sitt tredje album When You Cut Into The Present for nesten nøyaktig tre år siden. Albumet tilbyr en lytteropplevelse som kan sammenlignes med et lavautbrudd gjennom førti minutter, med få rom til å puste ut før siste låt var avspilt og du spurte deg selv når det var greit å trykke på play og høre det hele en gang til. Derfor er det litt utrolig at States Of Minds oppleves som enda mer grandiost. Dobbeltalbumet går fra gruppeimprovisasjoner, spontane komposisjoner, musikalske tema skrevet av en eller to bandmedlemmer – hvor noen låter varer ett minutt og andre kan vare i tyve.

Annonse