Annonse
15:22 - 04. september 2018

Inne i varmen, varm i trøya

Ragna Bley maler akkurat som det er kult å male akkurat nå.

Er det kunstmarkedet som roper Ragna Bley frem, de vil jo ha en lett omsettelig merkevare for samlere? Installasjonsfoto: OSL contemporary
Annonse

Ragna Bley (f. 1986) har all grunn til å være stolt av det hun har fått til på kort tid. Jeg tenker da på Munchmuseet i bevegelse-utstillingen på Kunsthall Oslo i fjor, gruppeutstillinger både her og der og i New York og mange andre steder hvor det er bra å stille ut. Senere i høst deltar hun på Modernautställningen på Moderna Museet i Stockholm, og har parallelt en separatutstilling ved Malmö Konsthall. Kort sagt, hun er inne i varmen, og ikke på Pluto, som utstillingstittelen indikerer.

Trøya hennes virker ikke bare varm, men nærmest svett i litterær forstand, for når jeg står og ser på disse maleriene i godt og vel menneskestørrelse på forlimt linlerret, får jeg følelsen av en kunstner som presser på eller blir presset for hardt. Det er som om jeg hører kunstmarkedet rope henne frem, de vil jo ha en lett omsettelig merkevare for samlere. Og jeg ser kuratorene se arbeidene hennes som maleriske alibi i utstillinger. Ikke noe galt i disse tingene, nødvendigvis, det er kanskje sånn det fungerer, men spørsmålet blir om det ikke har gått for fort for Ragna Bley. Hun ser ut til å behøve pusterom og armslag, for jeg tror nemlig hun egentlig kan male riktig så bra.

Maleri i samtidsstil. I utstillingen Pluto blir man møtt av syv malerier og en liten veggskulptur bestående av to bringebæravstøpninger i sølv. Maleriene er stort sett helt abstrakte, og det er ikke det at jeg har noe imot det nonfigurative, det formale, eller organiske maleriet, men det er vanskelig å spore noen motivasjon i bildene, utover motivasjonen ved å lage bilder til en utstilling.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse