Annonse
13:18 - 24. september 2018

I fargenes ekkokammer

Jon Arne Mogstad ypper til fargestrid, men beholder roen.

«Ypper seg på kanten av stupet»: Slør No 5 fra serien Veils. Foto: Jon Arne Mogstad
Annonse

Jon Arne Mogstad markerte seg tidlig på åttitallet med den heftige og eksperimentelle kunstnergruppen Lambretta, som likte å kjøre på med utstillinger og fester i rockeformat, der man for eksempel kunne finne hele grantrær roterende horisontalt i sementblandere i tillegg til en masse motorlyd og konserter, maleri og performance. Alltid i kunstens tjeneste, grensesprengende og sjangeroverskridende. Siden ble han professor og fortsatte utviklingen av maleriet og dets muligheter og begrensninger. På Trondheim Kunstmuseum henger nå en serie med nye arbeider i ulike serier, der Mogstad stripper ned og ser på hva maleri har vært og er for ham akkurat nå. Utstillingen er sammensatt av Jeremy Welsh, også professor, om enn i nyere medier.

Regnbuer. Det aller første jeg ser er et monumentalt maleri med vertikale, utflytende striper i tekstilfarger med tittelen Rainbow Chaser # 3. Verket er fargesterkt og tilsynelatende lett utført. Som tittelen indikerer, ser det ut til å være et utsnitt av en regnbue. Det fungerer på gamlemåten, der man må stå og kontemplere over hvorfor i helvete man skal male regnbuer og hvordan det overhodet kan legitimeres å male vertikale striper den dag i dag som mann, nærmere sytti år. Poenget er at alt dette glemmes på sikt, og alene fungerer bildet svært godt. Til syvende og sist er det bare utrolig deilig å se på, i likhet med de andre tre i samme serie, alle i forskjellig fargeoppbygning og fra 2018. Felles for alle er at de har en ro og sørgmodighet over seg, i og med tittelen, som først kan virke banal og komplett idiotisk, men som likevel ikke gaper for stort eller blir søt på noen måte, men heller klarer å si noe om tiden vi lever i, der lykken jages av samtlige nordmenn og gærninger i trikot og fartsstriper.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse