Annonse
00:00 - 14. september 2018

Farvel til alt det der

Guttorm Guttormsgaard gir fra seg livsprosjektet: Et grenseoverskridende arkiv med alt fra kjøkkenredskaper laget av tatere til gammel koreansk trykkekunst. Får ikke samlingen støtte til å overleve, donerer han alt til kampen for Palestina.

Annonse

– Det er nesten litt for spennende. Jeg har jo brukt hele livet på dette, sier Guttorm Guttormsgaard.

Kunstneren sitter ved vinduet i et gulmalt kjøkken i andre etasje på det ombygde meieriet han eier på Blaker i Akershus.

Før fløy Guttormsgaard selv rundt mellom de over 20 000 objektene som utgjør en av Norges mest bemerkelsesverdige samlinger – steinalderpiler, avisutklipp, trykkeribokstaver, japanske figurer, tepper og mer enn 5000 bøker ­­– for å snakke med besøkende. Men etter at et fall for to år siden ødela ryggen, sitter han for det meste i stolen ved vinduet. På fredag, dagen etter at han fyller 80 år, skal han opprette en selvstendig stiftelse som skal ta livsverket ut av hans hender.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse