00:00 - 14. september 2018

Farvel til alt det der

Guttorm Guttormsgaard gir fra seg livsprosjektet: Et grenseoverskridende arkiv med alt fra kjøkkenredskaper laget av tatere til gammel koreansk trykkekunst. Får ikke samlingen støtte til å overleve, donerer han alt til kampen for Palestina.

– Det er nesten litt for spennende. Jeg har jo brukt hele livet på dette, sier Guttorm Guttormsgaard.

Kunstneren sitter ved vinduet i et gulmalt kjøkken i andre etasje på det ombygde meieriet han eier på Blaker i Akershus.

Før fløy Guttormsgaard selv rundt mellom de over 20 000 objektene som utgjør en av Norges mest bemerkelsesverdige samlinger – steinalderpiler, avisutklipp, trykkeribokstaver, japanske figurer, tepper og mer enn 5000 bøker ­­– for å snakke med besøkende. Men etter at et fall for to år siden ødela ryggen, sitter han for det meste i stolen ved vinduet. På fredag, dagen etter at han fyller 80 år, skal han opprette en selvstendig stiftelse som skal ta livsverket ut av hans hender.

Annonse