00:00 - 28. september 2018

En annen dans

Ellingsrud og Bygdøy har med Battle fått sin første norske spillefilm. Synd da at det er vanskelig å tro filmen faktisk foregår der.

Øst-vest: Vil Amalie bli best til tross for at hun måtte flytte fra Bygdøy til Ellingsrud? Eller kanskje er det nettopp den ujålete østkanten som vil gi henne en ny inderlig ærlighet i dansen? Foto: Jørgen Johansson / Battle

Battle er et drama som tilsynelatende gir klasse, klasseklatring og oppvekstvilkår en like selvsagt plass som kjærlighet, fest, klining og dans. 

Det er noe oppsiktsvekkende ambisiøst med en ungdomsfilm som gjør den lange sosioøkonomiske reisen fra Oslos dyreste vestkant til Oslos ytterste østkant til sin kjernekonflikt, som lar hovedstadens økonomiske skisma være ledetråd, som våger å kalle etterkrigstidens byutvikling i Groruddalen for vakker, og beskrive turer med Furusetbanen som poetiske – bare man har vindusplass og Oslo-rap på øret.

Dessverre er det ikke helt samsvar mellom ambisjoner og virkelighet. Hverken dans eller film fungerer særlig godt om man ikke makter å vise det man vil formidle. Eller som den danske danselæreren til hovedpersonen Amalie (Lisa Teige) sier: «Dere skal gjøre kun to ting: beherske trinnene deres, og trenge gjennom med dansen.» 

Annonse