Annonse
00:00 - 07. september 2018

Blodig alvor, hahahahaha

Ny Macbeth-oppsetning ser ut til å kaste en forbannelse over seg selv.

For veikt, for veikt, er kongens hue: De rutete dressene gir assosiasjoner til Skottland, men har en uheldig komisk effekt. Foto: Erika Hebbert / Det Norske Teatret
Annonse

Macbeth er stykket om helten som blir en kongemorder og kona som egger ham videre i kampen om tronen. Macbeth og Lady Macbeth setter egne ambisjoner høyere enn moralen, men regissør Peer Perez Øian åpner for at det maktsyke ekteparet er styrt av overnaturlige krefter.

Åpningsdans. Tre hvitmalte hekser i strutteskjørt – uten hår på hodet, men med blodrøde lepper og svarte øyne – danser med Macbeths avkuttede hode. De representerer det okkulte, og åpningen er et tydelig frempek om hvordan denne tragedien vil ende for helten.

Siden forteller de tre heksene Macbeth at han kommer til å bli konge. Spørsmålet er om spådommen deres forårsaker Macbeths grusomme handlinger for å komme til tronen, eller om han ville ha begått dem uavhengig av spådommen. Hvis man ser på forestillingens innledende scene, som viser heksenes makt over historiens slutt, vil førstnevnte være en naturlig tolkning.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse