00:00 - 07. september 2018

«Alt er borte»

Sopp, råte og åpne ledninger. Velkommen til Latin-Amerikas største historiske museum. 

Ødelagt: Et dronebilde viser de enorme ødeleggelsene av Brasils nasjonalmuseum i Rio de Janeiro. Foto: MAURO PIMENTEL/AFP/NTB scanpix

Om kvelden 2. september tok Brasils nasjonalmuseum i Rio de Janeiro fyr. Det historiske bygget fra 1803 huset mer enn 20 millioner objekter. 90 prosent av dem ble ødelagt i brannen.

– Da jeg så brannen på tv, var det som å se en del av meg selv gå opp i flammer. Jeg har gått dit jevnlig siden jeg var fem år, lekt på plenene og vandret rundt i hallene og sett på egyptiske mumier og dinosaurskjelett. Alle som har besøkt museet, har et varmt og personlig forhold til det, sier 31 år gamle Alice Martins.

– Stedet var helt forferdelig. Betongen smuldret opp, strømledningene var usikret og det kunne bli kortslutning hele tiden. Laben vår var full av mugg. Under oss lå en fuktig kjeller som så ut som et fangehull, med sopp som krøp oppover veggene. Ofte var vi uten vann, og det var ingen brannalarm eller brannsikring, sier zoologen Débora Araujo da Cruz, som nettopp har avsluttet et treårig engasjement ved det historiske museet.

Annonse