00:00 - 07. september 2018

22 July-traileren er et paradigmeskifte, skriver Aksel Kielland.

22 July-traileren er et paradigmeskifte, skriver Aksel Kielland.

Denne uken fikk vi første smakebit da Netflix slapp traileren for Paul Greengrass’ «22 July». Foto: Erik Aavatsmark / Netflix

Det heter seg at det er fra sine egne man skal ha det, og tidligere i år fikk vi den første spillefilmen om terrorangrepene den 22. juli 2011 fra våre egne, i form av Erik Poppes Utøya 22. juli. Denne uken fikk vi første smakebit av et annet perspektiv, da Netflix slapp traileren for Paul Greengrass’ 22 July, som er spilt inn i Norge, med norske skuespillere og 17 millioner kroner i støtte fra den norske insentivordningen.

Bildene fra regjeringskvartalet, Utøya og Oslo tinghus er glassklare og kjølige, skuespillerne snakker engelsk med tydelig norsk brytning, og formspråket er mer tilbakeholdent enn i trailerne til Greengrass’ tidligere filmer. Men med tekstplakater som forkynner at dette er en film fra regissøren av Captain Phillips, The Bourne Ultimatum og United 93, og med Ja, vi elsker som langsomt klinger ut på faretruende skrekkfilm-piano, innvarsler traileren ikke desto mindre et nytt kapittel i historien om 22. juli.

For når britiske Greengrass nå har laget en amerikansk film om en norsk tragedie for en strømmetjeneste som er tilgjengelig i 190 land, er ikke 22. juli lenger bare vårt. Måten bomben i regjeringskvartalet, massakren på Utøya og rettssaken mot Anders Behring Breivik er blitt skildret på de siste syv årene, er sterkt preget av en homogen medieoffentlighet som opererer med en rekke uskrevne regler for hvordan det nasjonale traumet skal dekkes. Når Greengrass nå trekker denne historien inn i en global kontekst, er det ikke lenger mulig å håndheve disse reglene på samme måte.

Annonse