Annonse
16:12 - 04. august 2018

Who is America? skrur tiden tilbake til Bush-æraen, skriver Aksel Kielland

Who is America? skrur tiden tilbake til Bush-æraen, skriver Aksel Kielland

Foto: Gavin Bond / Showtime
Annonse

«Når alt du har er en hammer, begynner alt rundt deg å se ut som spiker», lyder et amerikansk ordtak. Forestill deg så at du er bevæpnet med komiske talenter og strategier som ikke bare hadde sin storhetstid på 00-tallet, men som også langt på vei definerte dette tiårets film- og tv-humor – hvordan ser verden ut da? Skal man dømme ut fra Sacha Baron Cohens nye serie Who is America? ser den ut som en nostalgisk faksimile av virkeligheten; en trygg og oversiktlig boble hvor kaoset, raseriet og forvirringen som preger hverdagen i 2018 holdes på armlengdes avstand ved hjelp av sofistikerte fortrengningsmekanismer.

Utkledd som israelsk sikkerhetsekspert, fanatisk Trump-tilhenger og liberal babyboomerklisjé, lurer Cohen politikere, kjendiser og vanlige amerikanere til å stille opp i reportasjer som raskt utarter til absurde utvekslinger om nasjonale verdier. Seriens selvpålagte mandat er å finne ut hva som definerer Amerika i 2018, men absurditeten Cohen iscenesetter er en årgangsabsurditet anno cirka 2006 – en etterlevning fra en tid da tv fremdeles regjerte øverst i mediehierarkiet, og hvor toveiskommunikasjon mellom publikum og offentlige personer var ytterst sjeldent.

I et slikt medieparadigme representerte den typen satire Cohen bedrev i tv-programmet Da Ali G Show (2000, 2003-04) en genuin anarkistisk impuls som bidro til å rive kjendiser og myndighetspersoner ut av sine innøvde roller, og avsløre inkompetanse, sjåvinisme og en grunnleggende mangel på prinsipper. I tillegg var det ofte veldig, veldig morsomt. Siden spillefilmen Borat (2006) har imidlertid Cohens humor blitt gradvis mindre treffsikker, med den besynderlige Liam Gallagher-møter-James Bond-actionkomedien Grimsby (2016) som det hittil mest graverende eksempelet på hans manglende forståelse av tidsånden.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
2000,-
per år
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer alt stoffet du finner i papiravisen, i tillegg til saker du kun finner på nett. Du har også tilgang til eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.