Annonse
16:12 - 04. august 2018

Who is America? skrur tiden tilbake til Bush-æraen, skriver Aksel Kielland

Who is America? skrur tiden tilbake til Bush-æraen, skriver Aksel Kielland

Foto: Gavin Bond / Showtime
Annonse

«Når alt du har er en hammer, begynner alt rundt deg å se ut som spiker», lyder et amerikansk ordtak. Forestill deg så at du er bevæpnet med komiske talenter og strategier som ikke bare hadde sin storhetstid på 00-tallet, men som også langt på vei definerte dette tiårets film- og tv-humor – hvordan ser verden ut da? Skal man dømme ut fra Sacha Baron Cohens nye serie Who is America? ser den ut som en nostalgisk faksimile av virkeligheten; en trygg og oversiktlig boble hvor kaoset, raseriet og forvirringen som preger hverdagen i 2018 holdes på armlengdes avstand ved hjelp av sofistikerte fortrengningsmekanismer.

Utkledd som israelsk sikkerhetsekspert, fanatisk Trump-tilhenger og liberal babyboomerklisjé, lurer Cohen politikere, kjendiser og vanlige amerikanere til å stille opp i reportasjer som raskt utarter til absurde utvekslinger om nasjonale verdier. Seriens selvpålagte mandat er å finne ut hva som definerer Amerika i 2018, men absurditeten Cohen iscenesetter er en årgangsabsurditet anno cirka 2006 – en etterlevning fra en tid da tv fremdeles regjerte øverst i mediehierarkiet, og hvor toveiskommunikasjon mellom publikum og offentlige personer var ytterst sjeldent.

I et slikt medieparadigme representerte den typen satire Cohen bedrev i tv-programmet Da Ali G Show (2000, 2003-04) en genuin anarkistisk impuls som bidro til å rive kjendiser og myndighetspersoner ut av sine innøvde roller, og avsløre inkompetanse, sjåvinisme og en grunnleggende mangel på prinsipper. I tillegg var det ofte veldig, veldig morsomt. Siden spillefilmen Borat (2006) har imidlertid Cohens humor blitt gradvis mindre treffsikker, med den besynderlige Liam Gallagher-møter-James Bond-actionkomedien Grimsby (2016) som det hittil mest graverende eksempelet på hans manglende forståelse av tidsånden.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.