Annonse
00:00 - 17. august 2018

Verden ender i et megajafs, skriver Olaf Haagensen.

Verden ender i et megajafs, skriver Olaf Haagensen.

Kjempehai på vei mot stranden: Filmen Megaladon fremstår som en ufrivillig metafor for vår manglende evne til å ta innover oss klimakatastrofens realiteter. Foto: SF Studios
Annonse

Plottet i filmen Megalodon, som har norgespremiere i dag, er følgende: En gruppe forskere støttet av en kynisk milliardær senker et undervannsfartøy ned i Marianergropen i Stillehavet, det dypeste punktet på kloden. Hypotesen er at dyphavsgropen egentlig er dypere enn de 10 994 meterne det er vitenskapelig konsensus om, at et lag av hydrogensulfid skjuler hittil uoppdagede områder. Det viser seg å stemme. I et par minutter rekker forskerne å ta inn denne nye, fantastiske verdenen som er fullstendig uberørt av mennesket, før det dukker opp en enorm, forhistorisk hai, en megalodon. Herfra og ut er det monster mot menneske.

Eller sagt på en annen måte: Megalodon er en film om hvordan mennesket i sin oppdager- og virketrang har sluppet løs en ukontrollerbar kraft fra jordens indre som det nå gjelder å overvinne. Det høres kjent ut, gjør det ikke?

Megalodon er basert på en roman fra 1997. Filmrettighetene ble solgt allerede før boken var ute, men veien frem til det store lerretet har vært usedvanlig lang og kronglete. Faktisk har Megalodon vært i ulike grader av in the making ganske nøyaktig siden undertegnelsen av Kyoto-protokollen (desember 1997), der verdens industriland forpliktet seg til å senke klimagassutslippene, uten at akkurat det har etterlatt seg nevneverdige spor i det ferdige resultatet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse