00:00 - 24. august 2018

Verden blir til mens du ser

Mennesker lager landskap, Derrick går igjen og dyrene tar over.

Menneskelandskap: Skogstjern ved gruve, Sydvaranger. Foto: Adrian Bugge

Urørt natur finnes knapt noe sted, og i hvert fall ikke i Norge. Selv de stusslige 2,4 prosentene av norsk skog som kalles gammelskog, trenger bare å ha stått der i 160 år for å leve opp til betegnelsen.

Noen menneskelige inngrep er likevel mer voldsomme enn andre. En beitemark vil vel for de fleste score høyere både etisk og estetisk enn et grustak. I serien som heter nettopp Inngrep, har Adrian Bugge oppsøkt en del steder av den siste sorten, blant annet Sydvaranger jerngruve, og fotografert dem som om de var natur, rett og slett.

Ved første øyekast fremstår de som streite og ganske pene, men så blir det åpenbart at noen linjer er unaturlig rette, eller at det som ser ut som taggete fjell, er hauger med skitten bysnø. I disse tvetydige landskapene har Bugge funnet en motivkrets med nok motstand i seg til at hans nøkterne blikk kommer til sin rett. Noen av dem, som en klynge hvite vindturbiner mot truende mørk himmel, er litt for konvensjonelle til å sitte midt i sikringsboksen, men på sitt beste er det en spenning her som ansporer til å være litt mer mistenksom mot alt som ser naturlig ut.

Annonse