Annonse
00:00 - 10. august 2018

Ut på eventyr

Isabelle Faust gjør Schuberts oktett til en fantastisk fortelling – for barn i alle aldre.

Frydefullt: Isabelle Faust & co bretter ut den musikalske fortellingen i alle dens nyanser. Foto: Roberto Serra / Iguana Press/ Getty Images
Annonse

Den følelsen jeg får når musikken virkelig treffer, er en slags fryd: Når øyeblikkene åpner seg og hver detalj fremstår like selvfølgelig som nøyaktig plassert i verkets skridende forløp, er det som om tilværelsen lyser opp. Fryden beveger meg, for den er ikke bare lystig, lettlivet og tilfreds, men også dyp og sammensatt – som om den konsekvent griper bak det umiddelbare glimtet, som riktignok er det som vekker den. Jeg fryder meg over musikkens bevegelse, dens fortellende utlegning av situasjoner, scener og øyeblikk – glødende nærværende, og samtidig vanskelig å gripe.

En av dagens klassiske musikere som i mine ører særlig evner å tenne denne gnisten, er den tyske fiolinisten Isabelle Faust. Grunnen er ikke lett å sette ord på, men den har å gjøre med nettopp frydens spekter: Faust er utvilsomt frapperende briljant og musikalsk slagferdig, men samtidig på et vis beskjeden, kresen, grundig og lyttende. I møte med musikken til wieneren Franz Schubert, kan resultatet bli fabelaktig, ja et eventyr.

Den store fortellingen. Og dette er hva som skjer på Fausts siste plate. Sammen med syv gode kolleger fremfører hun Schuberts store oktett i F-dur, D. 803, skrevet i løpet av noen korte uker i februar 1824. Ensemblet består av klarinett, fagott, horn samt strykekvartett og kontrabass – man kunne kalle det et miniorkester. Og selv om verket, med sine seks satser, har tydelige trekk av lettere underholdningsmusikk, er den formale ambisjonen mot det symfoniske narrativet – den store fortellingen – tydelig å spore.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse