Annonse
00:00 - 17. august 2018

Stille, geniet arbeider

 Du kanskje ikke være drittsekk for å bli stor kunstner, men ifølge den uærbødige dokumentaren Bergman – Ett år, ett liv er det ikke til hinder heller.

Rett inn: «Filmen går forbi intellektet og taler direkte til underbevisstheten», sa Ingmar Bergman. Slik kunne han la produksjonen av sin egen transcenderende kunst trumfe alle andre hensyn. Resultatet ble en av de mest fabelaktige filmkarrierene noensinne, skriver Ulrik Eriksen. Foto: AB Svensk Filmindustri
Annonse

I en samtale mellom fortelleren og faren i Linn Ullmanns roman De urolige, beklager den aldrende, berømte filmregissøren at han har mistet kreativiteten og lysten til å skrive. Han lengter etter tiden der han kunne sitte ved skrivebordet med sine gule ark og la det formelig renne ut. «Det var en lek jeg lekte … og som jeg syntes var vesentlig. Og så forsvant den.»

Hvis Ingmar Bergmans enorme skriftlige produktivitet var en lek, var det trolig få perioder i hans liv som gikk så lekende lett som året 1957. Året han lanserte to av sine mest bejublede filmer – Det syvende seglet og Jordbærstedet, skrev manus og spilte inn to spillefilmer og en tv-film, i tillegg til å ha premiere på to teaterstykker (deriblant en mastodontoppsetning av Peer Gynt), samt to radioteaterproduksjoner. Dette mirakuløse året er også utgangspunktet for Jane Magnussons Bergman – Ett år, ett liv, en gjennomgående imponerende researchet og underholdende – om enn ikke alltid velstrukturert – dokumentar om Bergmans liv og karriere.

Erotisk umettelig. Om Orson Welles opprettholdt produktiviteten gjennom en overjordisk appetitt, og Rainer Werner Fassbinder ved hjelp av amfetamin, så er det ikke en helt avsindig teori at den kjeksspisende avholdsmannen Bergman holdt seg makeløst virksom ved hjelp av en tilsynelatende umettelig erotisk trang og ubegrenset tilfang av kvinner.

Annonse