Annonse
00:00 - 10. august 2018

Slanger i gresset

I Oslo åpner jazzfestivalen med en hyllest til Joni Mitchell. I Frankrike kysser de fremdeles på gatene.

En nytenker. Joni Mitchell er samplet, sitert og imitert som få andre, på tvers av sjangre, tidsepoker og landegrenser. Her er hun på scenen i 1976. Foto: Larry Hulst / Michael Ochs Archives / Getty Images
Annonse

Det er fristende å se henne for seg. Sittende på terrassen i Beverly Hills, en sommerdag i 1974. Lyttende til vannsprederne utover dalen, som sikker som slanger gjennom det gule gresset. Der hun drar det lange håret bak øret, lener seg over gitaren og funderer på fremtiden.

På høyden av sin kommersielle karriere, kronet med en vellykket turné og live-utgivelse i etterkant av albumet Court & Spark, kunne Joni Mitchell enkelt ha fortsatt veien videre. Hun valgte dog en helt annen sti gjennom det høye ugresset. «The whole unfolded like a mystery …», skriver hun i omslagsteksten til The Hissing of Summer Lawns fra 1975, «… it is not my intention to unravel that mystery for anyone.»

The Hissing of Summer Lawns var da, som nå, et dypt, nytenkende og mystisk album, et frigjøringsprosjekt, der Mitchell bryter med den akustiske folkrocken og begir seg ut på en ny musikalsk brottsjø. Der alt fra tidlig bruk av samples og synther til åleglatt jazzrock og avant-pop finner hus i originale komposisjoner som «In France They Kiss on Main Street» og «Harry’s House/Centerpiece».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.