Annonse
00:00 - 17. august 2018

Satire i ekkokammeret

Matt Groenings nye Netflix-serie er en digestif for seriefråtsere.

Lettbent moro: Prinsessen Bean, alven Elfo og demonen Luci snubler gjennom drømmeland. Stillbilde: Netflix
Annonse

The Simpsons er ikke bare ett av 1990-tallets definerende tv-programmer, den er også en av de viktigste og mest innflytelsesrike seriene som er produsert de siste tredve årene.

Matt Groenings animerte saga om familien fra Springfield ble det globale gjennombruddet for en ny type postmoderne selvbevissthet, som brukte publikums populærkulturelle kompetanse som springbrett inn i en sofistikert lek med klisjeer og symboler. I motsetning til serier med mennesker av kjøtt og blod foran kamera, var The Simpsons’ løpende kommentarer til samfunnet og mediene hverken begrenset av budsjetter eller fysikkens lover, og dermed kunne de hoppe i tid, sted og kontekst med en hastighet som opplevdes som berusende.

Denne rastløse selvrefleksiviteten dannet skole, og i dag gjennomsyrer den store deler av underholdningslandskapet, fra superhelt-blockbustere som Deadpool og Guardians of the Galaxy via komiserier som NRKs Vikingane til referansetunge skrekkpastisjer som Stranger Things og Castle Rock. Når Groenings nye serie Disenchantment denne uken har premiere på Netflix, er det med andre ord i en ganske annen medievirkelighet enn den The Simpsons revolusjonerte på 90-tallet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse