Annonse
00:00 - 10. august 2018

Så gi oss nå den siste olje

En apokalyptisk hetesommer er som skapt for klimakunst.

Ut av lagerskyggen: På Biologiska museet i Stockholm var en utstoppet isbjørn havnet på lager, og blitt brukt som støtte for en ansatts bildekk. For kunstnerduoen Bigert & Bergström fremsto situasjonen så symbolsk at de gjorde den om til et kunstverk. Foto: Oda Bhar.
Annonse

Jeg vandrer blant sanddynene ved kunstmuseet Arken sør for København, med en science fiction-fortelling på øret. Hørespillet er skrevet av kunstner og forfatter Amalie Smith (født 1985). Det starter med lyden av fallende regn – i seg selv et utopisk element på tampen av denne apokalyptisk varme og tørre sommeren, med brennende skoger og brunsvidde åkre over hele Skandinavia. Smith tar oss med til en dystopisk, men fengslende fremtid, der en håndfull mennesker har forskanset seg i en forlatt museumsbygning. De ønsker å bevare «menneskeskapt kunst» for en ettertid der vår egen art er borte.

På motsatt side av Øresund, i Dunkers kulturhus i Helsingborg, ligger en utstoppet isbjørn på gulvet. Den har fire brukte bildekk støttet opp mot ryggen, som et overtydelig statement om hvorfor den er utrydningstruet. Den slitne kjempen ble funnet i nøyaktig denne posituren av kunstnerduoen Bigert & Bergström, i det nå stengte Biologiska museet i Stockholm. Museets konservator Gustaf Kolthoff skjøt bjørnen på Svalbard i 1890-årene, og gjorde den til selve praktstykket i museets ishavsdiorama. Hundre år senere var økologiske scenografier gått av moten, og bjørnen ble forvist til et lager som støtte for en ansatts sommerdekk – før den nå er forfremmet til kunstobjekt (Vinterförvaring, 2017).

Klimaeksperiment. Mats Bigert og Lars Bergström har siden 1990-tallet vært opptatt av menneskers frivillige og ufrivillige påvirkning på værfenomener og klima. Utstillingen på Dunkers inneholder arbeider fra siste tretti år, i skjæringsfeltet mellom kunst og naturvitenskap. Tittelen Klimaeksperimentet er tvetydig, for mens de to kunstnerne ser på virksomheten sin som en serie utprøvninger, kan de menneskeskapte klimaendringene også betraktes som et gigantisk eksperiment – med usikker utgang.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»