Annonse
15:13 - 15. august 2018

Musikalske arkeologer eller gullgravere?

Vestlige plateselskaper graver frem «ukjente skatter» fra den afrikanske musikkhistorien. Kjør etikkdebatt!

Sudan på 80-tallet: Abdel el-Aziz al-Mubarak og Kamal Tarbas spiller konsert i Omdurman i Sudan. Foto: Kamal Tarbas
Annonse

I september kommer samleplaten Two Niles to Sing a Melody: The Violins & Synths of Sudan. Det er en hyllest til en musikkscene som var «en av de rikeste på det afrikanske kontinentet» før 1989 – da flere musikere og kunstnere ble torturert, forfulgt, drept og tvunget i eksil av myndighetene. Musikere i Etiopia og Somalia anså flere artister fra Sudan som sine største inspirasjonskilder, spesielt sangeren Mohammed Wardi. Albumet Two Niles To sing a Melody presenterer kapitler fra landets musikktradisjon gjennom 16 spor. Fra fiolinen, akkordionet, orkesteret fra 70-tallet, synthesizerne og trommemaskinene på 80-tallet, og musikk produsert i eksil på 90-tallet.

– Jeg har vært forelsket i sudansk musikk siden før jeg startet et plateselskap. Det var noe med musikken som fanget meg, og hver rytme og melodi avslørte en eldre historie du ikke kan finne overalt, sier Vik Sohonie.

Sohonie er født i India, vokste opp i Thailand, Singapore og USA – og har tilbragt perioder i Haiti og Øst- og Vest-Afrika. Han startet plateselskapet Ostinato Records i New York i 2016. Sohonie har tidligere uttalt at jobben hans først og fremst er å være en «historieforteller», etter at han jobbet som journalist og lærte at «de historiene jeg ville fortelle kom fra steder som har vært svært urettferdig dekket, aldri kom til å bli publisert». Plateselskapet presenterer «afrofone historier fra Atlanterhavet til Det indiske hav», som det står på hjemmesiden deres, men har fått mye oppmerksomhet i vestlige medier og ble nominert til en Grammy for et album med musikk fra Somalia.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse