Annonse
00:00 - 31. august 2018

Kampen mot boksen

I sitt nye album kjemper Blood Orange mindre, og tenker mer. 

Flytende identitet: Devonté Hynes er opprinnelig britisk, men kaller seg først og fremst for en newyorker. Foto: Nick Harwood
Annonse

Året 2016 var et annus horribilis som for det meste føltes som å gå gjennom en gjørmete myr av «pussy grabbers» og mennesker som tok jakten på Pokémon med det dypeste alvor. Men det er morsomt hvordan omgivelsene kan rase sammen, og du fortsatt kan lytte til noe oppløftende mens det skjer. 

Freetown Sound av Blood Orange var et av årets høydepunkt og aller beste album. Det ble gitt ut i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen i USA, men omringet ikke bevegelsen og de voldelige hendelsene med aggressiv hip hop eller fuck the police-rap. Albumet var satt sammen av trøstende gospel, saksofoner og empowering vokalopptak som snakket om feminisme, hva «blackness» er og ikke er, om en felles sorg og en felles kamp.

Devonté Hynes er opprinnelig britisk, men kaller seg først og fremst for en newyorker. Det forblir også det mest definerbare ved sangeren og komponisten. Musikken, som kunsten, som imaget, som kjønnsuttrykket er fluid – det veksler mellom silkemyk R & B, alternativ indie, rått, raffinert, maskulint og feminint. Likevel høres det alltid ut som noe av Blood Orange. Selv i samarbeid med Solange Knowles, Kylie Minogue eller Mariah Carey lager han ikke kommersielt sikre bangers – men noe melankolsk og litt innadvendt, som på en eller annen mirakuløs måte høres sexy ut likevel.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse