Annonse
00:00 - 31. august 2018

I spagat mellom melodrama og komikk

Det er noe litt krampaktig over iscenesettelsen av Olaug Nilssens Tung tids tale.

Lagarbeid: Skuespillerne bytter på å spille Olaug  og sønnen Daniel. Foto: Erik Berg / Riksteatret
Annonse

Uansett hvor mye jeg i forkant av en dramatisering av en bok forsøker å nullstille meg, konfrontere og tvinge bort eventuelle forventninger, så klarer jeg aldri å nulle meg helt. Det er alltid noe som overrasker meg, ett eller annet som gjør at jeg tenker «men det var ikke sånn jeg så det for meg». Dette kan for så vidt også gjelde iscenesettelser av skuespill jeg kjenner godt, som jeg har lest mange ganger, men det er som regel mest fremtredende i dramatiseringer. Kanskje fordi forelegget, romanen, ikke er skrevet for scenen og dermed er fargelagt i språket på andre måter enn skuespill gjerne er.

Så også med Tung tids tale. Olaug Nilssens biografiske roman handler om sønnen Daniel som utvikler autisme. Fra å være en velartikulert toåring blir han gradvis vanskeligere å få kontakt med, og familien trenger stadig mer hjelp. Når romanen begynner er Daniel ni år, Olaug er sykemeldt og har søvnproblemer. Familiens hus må stadig sikres, dører må låses og blomster og frukt gjemmes bort for Daniel. Han må skjermes for inntrykk, og familien trenger mer hjelp til denne omsorgen. Men for å få den hjelpen må Daniel diagnostiseres som psykisk utviklingshemmet, noe foreldrene ikke ønsker – «for oss er det eksistensielt».

Endret spenningskurve. Regissør Marit Moum Aune har valgt å la de fire skuespillerne i ensemblet bytte på å spille karakterene. Slik er alle Olaug, innimellom også bokstavelig talt, alle fire veksler på å spille Olaug i noen av scenene. Sønnen Daniel er også en rolle de veksler på, men han spilles sjelden av flere enn én om gangen. Forestillingen følger stort sett romanens dramaturgi, men konfliktene er ytterligere spisset. Det er Olaugs kamp mot Forvaltningen – og parallelt med at denne går i stå, følger vi Olaugs tidvis mer fysiske kamp med sønnen Daniel.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse