11:54 - 30. august 2018

Hva følte nordmenn på begynnelsen av oljeeventyret? Angst, skriver Emil Flatø.

Hva følte nordmenn på begynnelsen av oljeeventyret? Angst, skriver Emil Flatø.

Emil Flatø har lett i kulturen for å lære noe om forholdet vårt til oljen. Her fra Friggfeltet i starten av oljeeventyret. Foto: Knudsens Fotosenter / Teknisk Museum

I oktober har NRKs storsatsing Lykkeland premiere. Serien følger gullrushet i Stavanger etter det enorme Ekofisk-funnet i 1969 og frem til opprettelsen av Statoil i 1972. Passende nok viste de en smakebit på oljekonferansen ONS denne uken.

Lykkeland er et kjærkomment forsøk på å plassere oljehistorien sentralt i fortellinger om Norge. Kanskje rogalendinger føler det annerledes, men personlig vet jeg langt mer om hvordan Gerhardsen bygget landet, enn jeg vet om hvordan vi bygget oljelandet.

Det føles som en alvorlig mangel i allmenndannelsen. Dagens humanister prøver tross alt å fortelle at vi lever i en «petrokultur», at oljen preger alt fra selvforståelsen vår til livsstilen og det politiske systemet.

Annonse