Annonse
08:07 - 16. august 2018

Hitler, nå med bart

Dataspill skal heretter slippe å sensurere hakekors og hatsymboler i Tyskland. Om de bare holder høyt nok kunstnerisk nivå.

Symboltung bart: Hitler til høyre, og en totalt urelatert og ubebartet diktator til venstre. Bildene er fra den amerikanske og tyske traileren til dataspillet Wolfenstein: The New Colossus (2017). Sist uke fjernet tysk spillindustri totalforbudet mot å vise ekstremistiske symboler. Foto: Wolfenstein / SWNS / NTB scanpix
Annonse

9. august ble det klart at Hitler kan la barten gro igjen. I alle fall hans digitale avatar. Da offentliggjorde den tyske spillindustriens selvreguleringsorgan – med det strålende navnet Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK) – at de ville bryte med gammel tysk ytringsfrihetspraksis og ikke lenger kategorisk nekte spill å vise «ukonstitusjonelle symboler». Forbudet har tidligere vært bygget på den tyske straffelovens paragraf 86, som gjennom tiden har blitt brukt til å forby bruk av hakekors, SS-runene, det tyske kommunistpartiets symbol i Vest-Tyskland samt symbolene til ekstremistiske organisasjoner som for eksempel IS, med mindre de vises i «kunst eller vitenskap, forskning eller undervisning». Dataspill har vært veid og funnet for lett. Frem til nå.

Wolfenstein-revolusjonen. I 1992 ble distribusjonen av Wolfenstein 3D – spillet som ofte gis æren for å ha startet 3D-epoken i spillindustrien – forbudt i Tyskland. Det ble dermed det første store eksemplet på landets restriktive holdning til spill. Etter hvert som tiden gikk, ble spillutviklere kreative for å komme inn på det tyske markedet. Spillet Stick of Destiny fra 2014, basert på tv-serien South Park, dekket for eksempel demonstrativt over hakekorsene spillskurkene bar på ermet med svarte sensurbokser, uten at tyske myndigheter tok hintet.

Nå ser det ut som om det er en av oppfølgerne til Wolfenstein 3D som har fått Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle til å endre mening. I 2014 ble Wolfenstein: The New Order det første spillet i serien som offisielt ble sluppet i landet. For å få til dette ble alle hakekors byttet ut med et trekanter, nazistene omtales bare som «Regimet», og selv «heil Hitler»-salutten er fjernet. I oppfølgeren, Wolfenstein II: The New Colossus fra 2017 kom prikken over i-en, eller fraværet av prikk på leppen: Her har Hitler fått tannbørstebarten fjernet. «Regimet» er altså ledet av en eldre, glattbarbert herre med litt rar pannelugg. Spillet forsøkte også å vise sine kunstneriske muskler ved å fremstille seg som en politisk allegori over nåtiden. Wolfenstein II – som foregår i en fiktiv utgave av 1960-tallet, hvor nazistene har klart å ta over USA – fikk slagordet «Make America Nazi Free Again».

Annonse