Annonse
00:00 - 03. august 2018

Et forsøk på en flåte i en film

I 1973 dro elleve mennesker ut på havet på en flåte, for å se hvordan konflikter ble til. Nå har dokumentarfilmskaper Marcus Lindeen gitt forsøket nytt liv.

Ikke helt som alle andre: Marcus Lindeen lager ikke klassiske faktadokumentarer, men bruker redskaper fra teaterets verden for å få frem «de poetiske lagene av virkeligheten».
Annonse

Seks kvinner, fire menn og én sosialantropolog er på en flåte, drivende over Atlanterhavet for å besvare et av de største spørsmålene: Hvordan oppstår konflikter mellom mennesker, hvorfor blir det krig?

Året var 1973 og flåten var det ambisiøse laboratoriet til den meksikanske forskeren Santiago Genovés. For å maksimere konfliktmengden, hadde han satt sammen et mannskap av folk fra hele verden, med forskjellige etnisiteter og religioner. Genovés’ sentrale teori var at aggresjon og seksualitet hang tett sammen, og han trengte derfor enda et element for å finne frem til konfliktenes kjerne. Han trengte noen kvinner. Hypotesen var at hvis kvinnene hadde makten, ville mennene begå mytteri. Han utnevnte derfor ingen ringere enn Sveriges første kvinnelige kaptein til å være flåtens kaptein og leder.

Det var her dokumentarfilmskaper Marcus Lindeen gikk fra å tenke «what?!» til å tenke «jeg skal lage en film om dette», og fløy inn de gjenlevende deltagerne fra eksperimentet for å få dem til å fortelle hva som egentlig skjedde der ute på havet. Santiago Genovés døde i 2013, 90 år gammel, før filminnspillingene hadde gått i gang.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse