Annonse
00:00 - 31. august 2018

Behandlingen av Snøhetta og Melgaards dødshus er forstemmende, skriver Gaute Brochmann.

Behandlingen av Snøhetta og Melgaards dødshus er forstemmende, skriver Gaute Brochmann.

Annonse

Noe av det mest forstemmende jeg vet, er å møte folk som har Ayn Rands bok Kildens utspring som en av sine personlige favoritter. Ikke fordi de er ekstremt høyreliberale, men nettopp fordi de ikke er det. Tvert imot er dette gjerne «alminnelige Morgenbladet-lesere» som uforvarende røper at de egentlig lengter etter en primitiv tilstand styrt av den sterkestes rett, siden de ikke helt skjønner at Rands bok er et ideologisk frontalangrep på alle verdier det norske samfunnet står for.

For Kildens utspring (1943) handler, kort fortalt, om enkeltmenneskets suverene rett til å gjøre som en vil, gjerne på bekostning av alt og alle. Og for å finne den ultimate legemliggjøringen av dette poenget, lar Rand romanens helt være en ung arkitekt ved navn Howard Roark, som slåss for å få bygge moderne arkitektur i en gammeldags verden.

Jeg skriver dette for å understreke at jeg tilhører dem som har lite sympati for at arkitekter eller andre skal få ture frem som de vil. Og anledningen er altså at Snøhetta og Bjarne Melgaard får nei til å bygge Melgaards A House to Die in på den ønskede tomten på Ekely i Oslo. Da Riksantikvaren sa ja til prosjektet i mars i år, trodde de fleste at saken var avgjort og at bygget skulle bli en realitet. Nå har politikerne, på temmelig uvanlig vis, hoppet rett inn i den pågående reguleringsprosessen og satt foten ned. Her skal det bli park.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse