00:00 - 03. august 2018

Bak glasset og utenfor boblen

Jill Mulleady gransker psyken gjennom Porsche-vinduer.

Flimrende glass: Jill Mulleady har malt på gamle Porsche-vinuder, siden galleriet Schloss ligger i et gammel Porsche-verksted. Foto: Vegard Kleven

Idet jeg entrer Schloss og utstillingen Void of course av Jill Mulleady, blir jeg møtt av syv malerier på glassplater som jeg raskt gjenkjenner som bilvinduer. Aller først tenker jeg at dette bare ikke fungerer. Formene på vinduene er nemlig så markante at bildene stikker seg frem som objekter, og det forkludrer inngangen til dem som bildeverdener.

Men det er før jeg virkelig begynner å se, og bildene begynner å vokse. For når det skjer, da faller endelig også grepet med å male på bilvinduer på plass og motivene trer frem; vinduet med ålen og blekkspruten, hvor sistnevnte ser ut til å ha festet fangarmene på ruten, det er jo fader ta meg erotisk på et vis. Eller vinduet med et skjell som blir tuklet med av en lilla hanskebekledd hånd, innmaten ser ut som en saftig overproporsjonert vagina, som blir skummel, men tiltrekkende.

Drømmelogikk. Uruguay-sveitsiske Jill Mulleady, som er født i Montevideo i Uruguay i 1980, bor og jobber i Los Angeles. Når jeg finner bilder av henne fra tidligere utstillinger, blir jeg virkelig tatt av hennes psykologisk ladede billedunivers, som behandler komplekse sosiale, seksuelle og fryktbaserte tablåer.

Annonse