Annonse
18:59 - 21. juli 2018

Vi skal være glade Amazon fortsatt manipulerer følelsene våre, skriver Aksel Kielland

Vi skal være glade Amazon fortsatt manipulerer følelsene våre, skriver Aksel Kielland.

2003: Anna Kournikova og Amazon-sjef Jeff Bezos tar en uformell runde tennis for lanseringen av Kournikovas undertøykolleksjon. Amazon har siden utviklet seg til «en sekulær kult bygget opp rundt strebenen etter å anskaffe seg mest og best mulig ting, for minst mulig penger, på enklest mulig måte».  Foto: Evan Agostini/Getty Images 
Annonse

Denne uken fant Amazons fjerde «Prime Day» sted. I løpet av 36 timer kunne medlemmer av kundeklubben Amazon Prime kjøpe varer til priser langt under ordinært nivå, og forbrukernettsteder verden over jobbet bokstavelig talt døgnet rundt for å holde sine lesere oppdatert om de beste tilbudene (enkelte av tilbudsvarene ble revet vekk i løpet av minutter). Prime Day ble for første gang arrangert 15. juli 2015, i anledning selskapets tjueårsjubileum, og har i de påfølgende årene utviklet seg til å bli en årlig festdag forbeholdt den indre kretsen av lojale kunder.

Lik en hedensk høytid flytter Prime Day seg rundt på kalenderen i henhold til den synergiske spenningen mellom netthandelens flo og fjære, og i år ble den utvidet med seks ekstra timer. Dersom man projiserer denne utviklingen inn i fremtiden, vil det ikke ta mange år før Prime Day har vokst til en ukelang festival til ære for guden for gode tilbud – en orgiastisk innvielse i Amazons senkapitalistiske mysterium.

Det som startet som en velassortert nettbokhandel i internetts unge, uskyldige år, har utviklet seg til en sekulær kult bygget opp rundt strebenen etter å anskaffe seg mest og best mulig ting, for minst mulig penger, på enklest mulig måte. Amazon har det største utvalget, de laveste prisene, og den korteste leveringstiden. De har det mest helhetlige underholdningstilbudet, det mest velutviklede droneprogrammet, og de mest omfattende planene for å dekke samtlige av den moderne forbrukerens behov. Det finnes ikke den del av livet i det tjueførste århundret de ikke har visjoner om å annektere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse