Annonse
10:27 - 07. juli 2018

Vi skal ikke kunne forestille oss et Norge uten Statoil, skriver Aksel Kielland.

Vi skal ikke kunne forestille oss et Norge uten Statoil, skriver Aksel Kielland.

Før Equinor var Statoil, var Statoil (i hvert fall delvis) Norol, hvor bensinen etter sigende var bedre og med mindre sot.  Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB Scanpix
Annonse

Denne uken kunngjorde Equinor at selskapet planlegger å investere 7,8 milliarder kroner i Troll-feltet, og dermed forlenge olje- og gassfeltets levetid med 17 år. I opptakten til kunngjøringen har reklamefilmen «Det som forandret oss», som selskapet tidligere i år lanserte for å markere overgangen fra Statoil til Equinor, fått en ny vår. Budskapet i filmen var nemlig at Statoil hadde spilt en sentral rolle i alle viktige sosiale fremskritt som var gjort på norsk jord siden 70-tallet – fra velstandsøkning til kvinnekamp og adopsjonsrett for homofile – og at dette symbiotiske forholdet mellom nasjon og selskap ville vare evig.

Filmen gjorde også sitt beste for avdramatisere overgangen fra det håndfaste og forpliktende i et navn som gjorde koblingen mellom geskjeft og eierskap eksplisitt, til et navn som er spesialdesignet for å være upresist og uhåndgripelig. «Equinor» er et tidstypisk resultat av post-Google navnemagi; et søkemotoroptimalisert nom de guerre tilpasset et kommersielt paradigme hvor bedrifter er avhengige av å kontinuerlig kunne redefinere og videreutvikle sine respektive merkevarer for å være i stand til innovere og ekspandere.

I henhold til denne tankegangen representerer forankringen i rigide ordbokdefinisjoner som «Stat» og «oil» en ugunstig begrensning av handlingsrommet og vekstpotensialet til et selskap som på grunn av høy grad av statlig eierskap er særlig sårbart overfor endringer i opinionen. Målet med å bytte ut stat og olje med de langt mindre forpliktende «Equi» (likhet, balanse, hest) og «nor» (Norge eller Norden i sin aller mest generelle geografiske betydning) var å demontere den innarbeidede mentale koblingen mellom det statlige energiselskapet og utvinningen av fossilt brennstoff.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse