00:00 - 27. juli 2018

Ut av Kandinskijs skygge

Louisiana gir Gabriele Münter mesterstatus i den tidlige modernismens historie.

Gabriele Münter: Frøken Ellen i gresset (1934) © Gabriele Münter- und Johannes Eichner-Stiftung / VISDA. Foto: Städtische Galerie München

Å interessere seg for «glemte» kvinnelige kunstnere er en fryd, nå som det dukker opp stadig flere gode retrospektiver. Forrige uke skrev vi om Sigrid Hjertén, som presenteres på Waldemarsudde i Stockholm, og nå er turen kommet til den tyske ekspresjonisten Gabriele Münter (1877–1962), som vises på Louisiana utenfor København. De to kjente hverandre, og delte skjebne ved å havne i skyggen av en mer berømt mann – men for øvrig tok livsløpene svært ulike retninger.

Uten omsvøp. Utstillingen er et samarbeid mellom Louisiana, Lenbachhaus i München og Museum Ludwig i Köln. I Danmark heter den ganske enkelt Gabriele Münter, men i Tyskland bærer den en mer talende undertittel: Å male uten omsvøp (Malen ohne Umschweife). Den stammer fra et sitat der Münter forklarer at hun vil hente ut av virkeligheten det som gjør den uttrykksfull, og ganske enkelt vise det frem uten omsvøp, uten om og men. 

I samtiden ble det brukt mot henne at kunsten var umiddelbar og publikumsvennlig, noe enkelte oppfattet som naivt og enkelt. Med dagens øyne er det derimot ikke vanskelig å se hvilket grundig arbeid som ligger bak. Hun malte først i en senimpresjonistisk stil, men fant snart frem til et ekspressivt uttrykk med store flater og kraftige farger. Skiftet skjedde i 1908 i småbyen Murnau, hvor hun tilbragte sommeren med partneren Vasilij Kandinskij og det russiske kunstnerparet Alexej von Jawlensky og Marianne von Werefkin. Det skal ha vært Jawlensky som ga henne aha-opplevelsen, med sin kunnskap om forenkling og farger hos malere som Munch og Matisse.

Annonse