00:06 - 29. juli 2018

Støtten til utenlandske filmer avslører særnorske fetisjer, skriver Aksel Kielland.

Støtten til utenlandske filmer avslører særnorske fetisjer, skriver Aksel Kielland.

Som det stiger frem: Skal man tro norske medier, er den nye Mission: Impossible en kjærlighetshistorie mellom Tom Cruise og Preikestolen. Foto: Paramount Pictures

Neste uke er det norgespremiere på Christopher McQuarries Mission: Impossible – Fallout. Filmen er den sjette filmen i Mission: Impossible-serien, og på rollelisten finner man blant andre Tom Cruise, Henry Cavill, Alec Baldwin, Rebecca Ferguson, Simon Pegg og Angela Bassett. Skjønt, skal man tro norske medier – som har dekket produksjonen flittig siden mars i fjor – er filmen en kjærlighetshistorie mellom Cruise og Preikestolen, med de andre navnene plassert såpass langt nede på plakaten at det er fåfengt å engang forsøke å tyde dem.

Fallout har mottatt seks millioner kroner fra Norsk filminstitutts insentivordning, som gir utenlandske film- og serieproduksjoner som gjør opptak i Norge mulighet til å få refundert inntil en fjerdedel av utgiftene sine. Ordningen er ment å stimulere aktiviteten og profesjonaliteten i norsk filmbransje ved å gjøre dyre, avsidesliggende Norge til et mer attraktivt innspillingsland, men helt siden den først ble lansert i 2016, har det vært åpenbart at det overordnede målet med tiltaket er å tvinge verdens befolkning til å anerkjenne den norske naturens dramatiske skjønnhet.

Tanken er at kinogjengere fra Tokyo til Los Angeles skal storme ut av kinosalene ved første glimt av en fjord, for å spontanbestille pakketurer til den norske naturens greatest hits, og deretter bruke resten av sine liv på å spre det glade budskap til venner og kjente. Slik vil bildet av Norge som en uimotståelig collage av spektakulære naturtablåer, befolket av heltemodige menn og kvinner som bærer avtrykket av dette landskapet i kropp og sjel, kunne eksporteres til utlandet i stor skala. Og når dette bildet har festet seg utenfor landets grenser, vil det jevnlig slå innover nasjonen som en feedbackloop av outsourcet selvskryt som gjør norske kinn rødere enn flaggene som veiver på 17. mai.

Annonse