00:00 - 13. juli 2018

Salahs ikoniske fotballsko

Fortjener Mohamed Salahs fotballsko fortsatt en plass på British Museum?

Kan egentlig Salah sammenlignes med ikoner som Kleopatra, Tutankhamon, Nefertiti og Ramses den andre? Foto: British Museum

Egypt tapte alle kampene i fotball-VM i Russland. Da lagets store stjerne, Mohamed Salah, var tilbake i hjemlandet etter mesterskapet, ble adressen hans lekket på Facebook. Hundrevis samlet seg utenfor huset. I stedet for å forbanne folkemengden, forbarmet Salah seg over dem som møtte opp. Salah poserte på bilder og skrev autografer. Ikonstatusen ble befestet.

«Moderne ikon». I mai kom en uventet nyhet: Salahs fotballsko skulle stilles ut på British Museum i London. Museet har artefakter og kunst fra hele verden, og en stor samling fra Egypt. I begrunnelsen for at Salahs sko var museumsverdige, sto det at Liverpool-spilleren er blitt et «moderne egyptisk ikon» i landet som er berømt for ikoner som Kleopatra, Tutankhamon, Nefertiti og Ramses den andre.

Salahs suksess på fotballbanen – han skjøt Egypt til VM med en straffe på overtid, og ble toppscorer og årets spiller i England – har gått parallelt med en sterk heltedyrkelse av den edle, muslimske 26-åringen. Flere mener Salahs popularitet har redusert fremmedfrykten for muslimer i England. I Egypt sees bilder av Salah overalt. For mange egyptere, som bor i et undertrykkende militærregime, er Salah blitt et levende bevis på at godhet fortsatt finnes.

Annonse