Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Salahs ikoniske fotballsko

Fortjener Mohamed Salahs fotballsko fortsatt en plass på British Museum?

Kan egentlig Salah sammenlignes med ikoner som Kleopatra, Tutankhamon, Nefertiti og Ramses den andre? Foto: British Museum
Annonse

Egypt tapte alle kampene i fotball-VM i Russland. Da lagets store stjerne, Mohamed Salah, var tilbake i hjemlandet etter mesterskapet, ble adressen hans lekket på Facebook. Hundrevis samlet seg utenfor huset. Men i stedet for å forbanne folkemengden, forbarmet Salah seg over dem som møtte opp. Salah kom ut, poserte på bilder og skrev autografer. Ikonstatusen ble befestet.

«Moderne ikon». I mai kom en uventet nyhet: Salahs fotballsko skulle stilles ut på British Museum i London. Museet har artefakter og kunst fra hele verden, og en stor samling fra Egypt. I begrunnelsen for at Salahs sko var museumsverdige, sto det at Liverpool-spilleren er blitt et «moderne egyptisk ikon» i landet som er berømt for ikoner som Kleopatra, Tutankhamon, Nefertiti og Ramses den andre.

Salahs suksess på fotballbanen – han skjøt Egypt til VM med en straffe på overtid, og ble toppscorer og årets spiller i England – har gått parallelt med en sterk heltedyrkelse av den edle, muslimske 26-åringen. Flere mener Salahs popularitet har redusert fremmedfrykten for muslimer i England. I Egypt sees bilder av Salah overalt. For mange egyptere, som bor i et undertrykkende militærregime, er Salah blitt et levende bevis på at godhet fortsatt finnes.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur