Annonse
00:00 - 06. juli 2018

Opprør på museet

Det finnes både en rett og en gal måte å lage utstilling om 1968 på, mener direktøren for Nordnorsk kunstmuseum. 

Atélier Populaire - La Lutte Continue (1968). Foto: med tillatelse fra Lazinc
Annonse

Den som farter rundt i Europa i sommer, vil før eller siden komme over en utstilling om 1968-opprøret. En vandreutstilling signert EU, «In search of freedom», befinner seg nå i Slovakia. På Tate Britain utforskes forholdet mellom studentopprøret i Paris og plakatpraksisen til kunstnere i London. I Paris dokumenteres opprøret gjennom tre separate utstillinger, og på kommunikasjonsmuseet i Frankfurt kan en se tilbake på tyske skoleopprør mellom 1968 og 1972.

Hva skjer når revolusjonen flytter inn på museet? Jérémie McGowan, direktør for Nordnorsk kunstmuseum, interesserer seg for hvordan rammene rundt en utstilling kan gjøres like politiske som innholdet. I fjor ble kunstmuseet forvandlet til en fiktiv institusjon, Sámi Dáiddamusea. Slik skulle en synliggjøre at det ikke finnes et eget samisk kunstmuseum. 

McGowan mener arkivet etter opprør og sosial uro har en naturlig plass i et museumsprogram, men at det er noe spesielt med hendelsene i 1968.

Annonse