Annonse
00:00 - 27. juli 2018

Nattklubben brenner

Roni Size ga oss et glimt inn i en fremtid som ennå ikke er her.

Liker stilen: Roni Size (i midten) med venner i Bristol, 2003. Foto: PYMCA / UIG / Getty Images
Annonse

Den seiglivede sjangeren drum n’ bass nådde sin foreløpige topp den 28. august, 1997. Foran nesen på blant andre Radiohead og deres OK Computer var det en brokete gjeng fra Bristol som ble kalt opp for å motta den gjeve Mercury-prisen. «Vi dro dit bare for å slafse innpå all den gratis maten og alkoholen,» fortalte nylig Roni Size til The Guardian. Anledningen var den noe forsinkede jubileumsturneen for albumet som nærmest egenhendig førte D’n’B inn på hit- og radiolister. Roni Size og hans Reprazent hadde aldri i livet trodd at deres New Forms, spilt inn på et ungdomssenter i Sefton Park, skulle vinne noe som helst.

Da jeg i forrige uke igjen sto svettende over kassene i en passe ukoselig platesjappe i Berlin, på utkikk etter gjenutgivelsen av New Forms, kom jeg til å tenke på min egen topp som klubbgjenger i 1997. «Es brennt!» hørte man gjennom vrimmelen av dansende kropper i den varme Berlin-natten. DJ Krust fra nettopp Reprazent hadde trommet og basset så hardt at den illegale klubben, i en trang råkjeller med inngang fra tredje bakgård, hadde tatt fyr! Men ingen tegn til panikk, den blå fløyelsjakken min var like fin. Klubbfolket smilte. Alles gut.

Det finnes et internt hierarki i Berlins store bygårder. Jo lenger inn, desto mer slitne fasader og blomsterbed. Samtidig var det her, i bakgårdene innenfor bakgårdene, de mest spennende og fremtidsrettede begivenhetene i den tyske hovedstaden fant sted mot slutten av forrige årtusen. Der man kunne leve ut sin «pre-millennium tension», som tidens motebegrep het, i møkkete, provisoriske lokaler.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse