Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Muligheten for mystikk

Det abstrakte blir til følelser og gåter hos Anish Kapoor.

Pulver og stål: Utstillingen på Galleri F15 er utsøkt vakker og opplevelsesrik. Mens de skjøre verkene i innendørs fordrer små grupper og tolvårsgrense, er mer solide Sky Mirror (2018) på utsiden blitt et populært Instagram-motiv for alle aldre. Foto: Istvan Virag / Punkt Ø
Annonse

Når verden speiler seg i himmelspeilet til Anish Kapoor, hvelver en klode seg mot oss. Den er fylt med høye løvtrær, en flat plen og et hvitt herskapshus, som alle svever opp ned. Når en måke flyr over hvelvingen er den lett fordreid og unaturlig raskt. I virkeligheten er speilet en skål vi ser ned i, lett konkav og laget av blankpolert stål. Det vi oppfatter som en hvelving er en dirrende synsforvirring, lik et flyktig fatamorgana.

Sky Mirror (2018) er det eneste av arbeidene til Kapoor som er tilgjengelig for alle besøkere på Jeløyas Galleri F15. Det er allerede før åpningen et populært Instagram-punkt, der folk i alle aldre poserer og fotograferer. Resten av utstillingen er omhyllet av mystikk: Publikum slipper bare inn i små grupper, ledet av en museumsvert, og aldersgrensen er satt til tolv år. Årsaken er åpenbar fra første sal, der arbeidene virker skjøre og laget av rent pigment – et fargepulver som kunne bli tatt av et vindpust.

Krydderinspirasjon. Fargepulveret sitter trolig bedre enn det ser ut til, men løst nok til at en berøring kunne være fatal. Det som ligner en haug pulver, har egentlig en fast kjerne, som pigmentene øses over til slutt. Resultatet er et par safrangule bryster, en svart vagina og en karmosinrød sukkertopp med takker (Hvit sand, rød hirse, mange blomster, 1982). I et annet rom står koboltblå og svarte former som minner om frøkapsler, på størrelse med en kokosnøtt. Overflaten er dekket med tagger og bølger, av en type som kunne ha oppstått spontant i naturen (The Chant of Blue, 1983).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse