00:00 - 06. juli 2018

Moro med krig og helvete

Du kan ta kunstnerne ut av gutterommet, men du kan ikke ta gutterommet ut av kunstnerne.

Skog av kors: Mottoet ser ut til å være «mer er mer».   Jake & Dinos Chapman: The Sum of All Evil, 2012-13 (utsnitt). Courtesy the artists and Blain|Southern. Foto: Todd-White Art Photography

«Banalitetens marsj» er en utstillingstittel som passer betydelig bedre enn kunstnerne og museet ser ut til å innse.

Jake og Dinos Chapman (født i 1962 og 1965) tilhører generasjonen med middelaldrende britiske kunstnere som på nittitallet ble kjent under samlebetegnelsen Young British Artists. Med hverdagslige temaer og materialer skapte de kunst som lett kunne oppsummeres, og som trykket på alle knappene hos tabloider med døgnberedskap for forargelse. Damien Hirst var han med kua på sprit, Tracey Emin hun som ble prisnominert for sin uoppredde seng, Sarah Lucas laget en kvinnefigur av to speilegg og en kebab (det er fortsatt ganske festlig).

Kjøttsituasjoner. Brødrene Chapmans særtrekk var og er at deres estetikk minner så veldig om to gutter som sitter og bruker lighter på lekesoldater, mens de kappes om å finne en videokassett som er så drøy at den andre må se vekk. De laget kunst som man kunne høre MTV-figurene Beavis & Butt-Head le av (høhhøh-høhhøh!) Og det gjør de fortsatt.

Annonse