Annonse
00:00 - 27. juli 2018

Inn i det uhørte

Ekstremt gode lyttere finner veier til nye verdener.

Aktiv lytting: Trondheim Voices skaper musikken i fellesskap. Foto: Martynas Milkevicius / Trondheim Voices
Annonse

En av nytelsene ved improvisert musikk er følelsen av at man som lytter får del i noe helt nytt, noe hittil uhørt. Dette forutsetter ikke at musikerne skaper noe av intet, men det kan bety at de vrir konvensjonene akkurat så mye at det åpner for nyvinninger, enten vi snakker om teknologiske eller tonale konvensjoner. Blant sommerens plater finner vi to slike eksempler på musikere som så å si skaper noe uhørt gjennom det allerede hørte.

På den japanske gitaristen Otomo Yoshihides duoplate med trommeslager Paal Nilssen-Love trekker de to på et mangeårig samarbeid som gir begge rom til å utfolde seg. Det er krevende for musikerne og ekstra gjennomsiktig når det bare er to, men samtidig trenger man ikke nødvendigvis mer.

Nye verdener. Musikken bygger gjerne på at Otomo lager dvelende klanger, ofte med hjelp av feedback, som kontrasterer Nilssen-Loves tidvis frenetiske trommespill. Det er bråkete så det holder, men musikerne kan også tøye de rolige øyeblikkene og gå gradvis i helt motsatt retning av støyen, til et punkt hvor bare et forsiktig slag eller to på en cymbal skaper fremdrift.

Annonse