Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Fortiden er et arr

Mordmysteriet er noe av det minst interessante ved HBO-serien Sharp Objects.

Kriminaljournalistisk naturtalent: Amy Adams spiller Camille Preaker som en skadeskutt versjon av Supermanns kjæreste Lois Lane. Foto: HBO
Annonse

Helt siden David Lynchs Blue Velvet (1986) har amerikanske småbyer med hvite stakittgjerder og nostalgiske drømmer om 50-tallet manet frem forestillinger om pervers seksualitet og institusjonalisert vold. Og i de påfølgende tiårene har denne koblingen blitt såpass innarbeidet i den kollektive bevisstheten at disse idylliske tettstedene er blitt et symbol på moralsk fordervelse og fortrengte drifter, på samme måte som klovner i dag vekker assosiasjoner til ondskap snarere enn humor.

Dette gjelder i høyeste grad Wind Gap, Missouri, den fiktive sørstatsbyen der miniserien Sharp Objects utspiller seg, og hvor råttenskapen henger i luften som en søtkvalmende eim av overmoden frukt. Hit følger vi den tungt alkoholiserte St. Louis-journalisten Camille Preaker, som blir sendt for å dekke mordet på én tenåringsjente og forsvinningen til en annen. Camille vokste opp i Wind Gap, men rømte så fort hun fikk sjansen, og har i de senere år holdt seg langt unna både hjemsted og familie.

Sår på sår. Amy Adams spiller Preaker som en skadeskutt versjon av Supermanns kjæreste Lois Lane, som hun har gestaltet i tre filmer fra DC-universet. Camille er et kriminaljournalistisk naturtalent med så mange emosjonelle og psykologiske sår at hun nærmest utelukkende er satt sammen av arrvev og kriseløsninger: Ikke et offer, men det offeret blir når det makter å reise seg og gå videre – uten å glemme, uten å tilgi, uten å helbredes. Noen Supermann eller Clark Kent har hun aldri hatt noe håp om å finne.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur