00:00 - 13. juli 2018

Fortiden er et arr

Mordmysteriet er noe av det minst interessante ved HBO-serien Sharp Objects.

Kriminaljournalistisk naturtalent: Amy Adams spiller Camille Preaker som en skadeskutt versjon av Supermanns kjæreste Lois Lane. Foto: HBO

Helt siden David Lynchs Blue Velvet (1986) har amerikanske småbyer med hvite stakittgjerder og nostalgiske drømmer om 50-tallet manet frem forestillinger om pervers seksualitet og institusjonalisert vold. Og i de påfølgende tiårene har denne koblingen blitt såpass innarbeidet i den kollektive bevisstheten at disse idylliske tettstedene er blitt et symbol på moralsk fordervelse og fortrengte drifter, på samme måte som klovner i dag vekker assosiasjoner til ondskap snarere enn humor.

Dette gjelder i høyeste grad Wind Gap, Missouri, den fiktive sørstatsbyen der miniserien Sharp Objects utspiller seg, og hvor råttenskapen henger i luften som en søtkvalmende eim av overmoden frukt. Hit følger vi den tungt alkoholiserte St. Louis-journalisten Camille Preaker, som blir sendt for å dekke mordet på én tenåringsjente og forsvinningen til en annen. Camille vokste opp i Wind Gap, men rømte så fort hun fikk sjansen, og har i de senere år holdt seg langt unna både hjemsted og familie.

Sår på sår. Amy Adams spiller Preaker som en skadeskutt versjon av Supermanns kjæreste Lois Lane, som hun har gestaltet i tre filmer fra DC-universet. Camille er et kriminaljournalistisk naturtalent med så mange emosjonelle og psykologiske sår at hun nærmest utelukkende er satt sammen av arrvev og kriseløsninger: Ikke et offer, men det offeret blir når det makter å reise seg og gå videre – uten å glemme, uten å tilgi, uten å helbredes. Noen Supermann eller Clark Kent har hun aldri hatt noe håp om å finne.

Annonse