Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Et jordskjelv i sjelen

Sigrid Hjertén var den svenske avantgardens lysende stjerne, men fikk et tragisk endelikt på sykehuset Beckomberga.

Sigrid Hjerténs Ateljéinteriör fra 1915, både en kommentar til å være kvinnelig maler i en mannsdominert krets av modernister, og en representasjon av en slags «femme fatale Sigrid kunne ha ønsket å være i salongene». Foto: Prallan Allsten / Moderna Museet
Annonse

En knitrende elektrisk fargestrøm står ut av maleriene til Sigrid Hjertén (1885–1948), som i Sverige gjerne omtales som yndlingseleven til Matisse. Samtidig klinger navnet hennes med en skjebnetung tone, for hun endte sitt liv på det beryktede sykehuset Beckomberga, og ble gjenstand for psykiatriens mest grusomme feilbehandlings­metode, lobotomien.

Mellom den grimme slutten og den glade studietiden i Paris lå et virksomt liv med arbeid og reiser, samt ekteskapet med malerkollegaen Isaac Grünewald, som både inspirerte og sviktet henne. Nå er hun gjenstand for en omfattende retrospektiv utstilling på Waldemarsudde i Stockholm, med utgangspunkt i Görel Cavalli-Björkmans biografi, Kvinna i avantgardet.

Koloritt. På utstillingen deles kunstnerskapet i tre faser, knyttet til hvert sitt tiår. 1910-tallet er preget av klare farger og fri flatekomposisjon, inspirert av franske malere som Matisse og Cezanne. Det er lett å bli fascinert av Hjerténs sterke og selvstendige koloritt, der varme farger ofte legges mot kjøligere, for å skape en følelsesmessig balanse. Ofte lar hun linjene snirkle seg dekorativt i en livlig og S-formet komposisjon, som i selvportrettet fra 1914, der hun også finner plass til sønnen Iván og lekehesten hans.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse