Annonse
11:46 - 14. juli 2018

Er to spillefilmer om gruvedramaet i Thailand nok, spør Aksel Kielland

Er to spillefilmer om gruvedramaet i Thailand nok, spør Aksel Kielland.

En helt ekte scene fra et virkelighetsdrama – materiale for fremtidens dokumentarfilmskapere som undersøker hva som egentlig skjedde i den thailandske grotten. Men først: Hollywood.  Foto: Linh Pham/Getty Images
Annonse

Sagaen om det thailandske fotballaget som ble sperret inne i Tham Luang Nang Non-hulen den 23. juni, inneholder alle ingrediensene som skal til for å lage en klassisk Hollywood-film: En gjeng eventyrlystne gutter i alderen 11 til 17 år; en 25 år gammel assistenttrener og tidligere buddhistmunk; en hule som bukter seg flere mil inn i fjellet; et plutselig regnvær som blokkerer veien ut; et internasjonalt pressekorps som dekker dramaet minutt for minutt; en redningsoperasjon som involverer dykkere, ingeniører, soldater, kjendisinvestorer og frivillige fra tyve land; en monsun som truer med å fylle hele grotten med vann; et heroisk dødsfall; håp som svinner hen og blusser opp igjen, og til slutt – 13 unge menn som gjenforenes med familiene sine etter å ha vært innesperret i to og en halv uke.

Da de første guttene ble fraktet ut den 8. juli, var spørsmålet dermed hvorvidt de ville rekke å selge filmrettighetene før deres medspillere var kommet trygt i havn – for ikke å si hvem som ville kjøpe dem. Og man trengte ikke å vente lenge: Den 11. juli – dagen etter at assistenttreneren, dykkerne og de resterende guttene kom ut av hulen – erklærte det amerikanske produksjonsselskapet Pure Flix Entertainment at det planlegger en spillefilm basert på hendelsen.

Pure Flix er best kjent for å produsere det som i USA kalles «faith-based films», altså filmer designet for å appellere til et kristent – hovedsakelig evangelisk – publikum som er beryktet for sin likegyldighet overfor tradisjonelle filmatiske kvalitetskriterier. Selskapets grunnlegger Michael Scott skal egenhendig ha samlet vitnesbyrd fra pårørende og hjelpemannskaper ved huleåpningen, og har uttalt at filmen ikke nødvendigvis trenger å være kristen – «bare inspirerende».

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse